۱ / ۵
۲ / ۵
۳ / ۵
۴ / ۵
۵ / ۵

گروه نجوم و کیهان‌شناسی رصدی

ساختار ستاره‌ها و محیط میان ستاره‌ای

ستاره‌ها در مراکز چگالِ انباشته شده با گاز سرد شکل می‌گیرند و گاز اطراف خود را به‌وسیله‌ی تابش و بادهایی که در مدت رشد و تحول خود تولید می‌کنند، تحت تاثیر قرار می‌دهند. بدین شکل، محیط میان‌ستاره‌ای با عناصر سنگین، ذراتِ با انرژی بالا و میدان‌های مغناطیسی تغذیه می‌شود. به ویژه ستارگان پرجرم در تغذیه محیط میان‌ستاره‌ای، شکل‌دهی ساختارهایی مانند جت‌های خروجی و حباب‌ها و در نهایت در تحول کهکشان‌های میزبانِ آنها بسیار تاثیرگذار هستند. با توجه به اهمیت بسیار بالای ستارگان پرجرم و روند تشکیل آنها، هنوز نیاز به رصدهای بسیار عمیق و گسترده‌تری داریم تا به درک درستی از‌ آنها برسیم. محیط میان‌ستاره‌ای، اجزای سازنده و حالتهای فیزیکی آن و همچنین نقش آن در شکل‌گیری ستاره‌ها و تحول کهکشان‌ها از جمله سوالات حل نشده در نجوم مدرن است. پژوهشکده نجوم چندین پروژه بین‌المللی را در مورد این موضوعات هدایت و یا در آنها مشارکت می‌کند.

پروژه‌های مرتبط

NGC 604: Giant Stellar Nursery
Credit: H. Yang (UIUC), HST, NASA

سیستم‌های کهکشانی و ساختارهای بزرگ مقیاس

کهکشان‌ها، به عنوان بلوک‌های تشکیل دهنده‌ی کیهان، معمولاً در ارتباط گرانشی با هم دیده می‌شوند؛ مانند گروه‌های کهکشانی و خوشه‌های کهکشانی این دو محیط از خاموش کردن فرآیند ستاره‌زائی ، تغییرات ریخت‌شناسی و سوخت‌گیری مجدد هسته‌های کهکشانی فعال، نقشی اساسی در تحول کهکشان‌ها دارند. گاز میان‌کهکشانی که در اثر رُمبِش گرانشیِ ساختارها، تا دمای تابش پرتو ایکس، گرم می‌شود، یک ابزار‌ منحصر به فرد برای کاوش ماده‌ی تاریکِ اسرارآمیز در مقیاس های بزرگ است. درک فرآیندهای سرمایش و بازخورد در اکوسیستم کهکشان‌ها، ستارگان، هسته‌های کهکشانی فعال و محیط میان‌کهکشانی برای داشتن یک تصویر واضح‌تر از ساختارهای جهان محلی و فراتر از آن ضروری است.

ما یکی از گروه‌های تحقیقاتی پیشرو هستیم که تمرکز ویژه‌ای بر روی گروه‌های کهکشانیِ از نظر دینامیکی تکامل‌یافته؛ به عنوان مثال گروه‌های کهکشانی فسیل داریم. برای این کار از رصدهای انجام شده بر روی گروه‌های کهشکانی در چندین طول موج که با استفاده از امکانات رصد‌خانه‌های زمینی و فضایی به دست‌ آمده، استفاده می‌کنیم. همچنین از شبیه‌سازی های نیمه‌تحلیلی و هیدرودینامیکی بهره می‌بریم.

پروژه‌های مرتبط

RX J1416.4+2315, the first fossil cluster discovered, Blue X-ray emission surrounding a giant elliptical galaxy

آرایه کیلومتر مربعی (SKA)

پروژه آرایه کیلومتر مربعی یک پروژه‌ی بین المللی برای ساخت بزرگترین تلسکوپ رادیویی جهان است که در نهایت بیش از یک کیلومتر مربع (یک میلیون متر مربع) سطح دیش نهایی خواهد بود. با در اختیار داشتن هزاران دیش رادیویی و حداکثر یک میلیون آنتن با فرکانس پایین، این پروژه منجمان را قادر می سازد آسمان را با جزئیات و سرعت بی سابقه‌ای رصد کنند. وضوح تصاویر در آرایه کیلومتر مربعی تا حد زیادی از تلسکوپ فضایی هابل بیشتر خواهد بود و این در حالیست که با حساسیت بی سابقه ای مناطق عظیمی از آسمان را نقشه‌برداری می کند.

پروژه‌های مرتبط

Square Kilometer Array (SKA)

ابزارگان رصدی

رصدخانه ملی ایران نخستین پروژه بزرگ علوم بنیادی در ایران است. این رصدخانه که در قله ۳۶۰۰ متری کوه‌های گرگش در نزدیکی کاشان واقع است در حال حاضر دارای یک تلسکوپ اپتیکی با آینه اصلی به قطر ۳/۴ متر (INO340) است. یکی از اهداف مهم پروژه رصدخانه ملی فراهم آوردن امکانات رصدی قابل رقابت با دیگر جوامع بین المللی برای ستاره شناسان ایرانی است. از طرفی این رصدخانه قرار است به عنوان یک بستر برای احداث و راه اندازی مجموعه ای از ابزارهای رصدی دیگر در کنار تلسکوپ INO340 بکار گرفته شود تا بتواند به عنوان یک بنیاد جامع علمی در نجوم و کیهانشناسی رصدی نقش مهمی ایفا کند. اعضای پژوهشکده نجوم در تمامی مراحل آماده سازی، مدیریت پروژه، و راه‌اندازی رصدخانه ملی فعالیت داشته اند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به وبسایت رسمی رصدخانه (https://ino.org.ir) مراجعه فرمایید.

پروژه‌های مرتبط

Astronomical Instrumentation

شکل‌گیری و تحول کهکشان‌های نزدیک

تحول کهکشان‌ها با تولد و مرگ ستاره‌ها اتفاق می‌افتد. ستاره‌های کاملاً تکامل‌یافته می توانند سرنخ‌های بسیار خوبی نه تنها برای فرآیندهای بازخورد، بلکه برای جمعیت‌های اولیه‌ای که میلیون ها تا میلیاردها سال قبل از آنها شکل گرفته‌اند، باشند. چالش اصلی این است که پیوندی بین درک خود از این اجزای کلیدی با تعریفی که از کل مجموعه‌ی کهکشان‌ها داریم، برقرار کنیم. ما می توانیم تعیین کنیم که چگونه از دست دادن جرم و تولید گرد و غبار در آخرین و سردترین مراحل تحول ستاره‌، به درخشندگی ستاره ( و بنابراین به جرم ستاره در هنگام تولد) و همچنین فِلِزیّت آن بستگی دارد.

پروژه‌های مرتبط

NGC 6946, INT Project