دربارهٔ پژوهشکده نجوم
نجوم علمی است که در آن به مطالعهی عالمِ فراتر از جوّ زمین پرداخته میشود. علم نجوم بر پایهی رصدها بنا شده و با فیزیک و بسیاری از شاخههای دیگر علوم پایه ارتباط قوی دارد. فناوری و پیشرفتهای آن نیز نقش کلیدی در نجوم ایفا میکنند. پژوهشکدهی نجوم پژوهشگاه دانشهای بنیادی در سال ۱۳۸۶ تأسیس شد تا تسهیلکنندهی رشد نجوم رصدی و کیهانشناسی به شکلی منسجم باشد.
در دههی نخست فعالیت پژوهشکده، با توجه به نبود امکانات رصدی و فناوریهای مرتبط با آن، عمدهی پژوهشها بر کیهانشناسی نظری متمرکز بود. اما با مشارکتهای متعدد در انجام پروژههای رصدی در رصدخانههای مختلف دنیا و همچنین ایجاد بستر برای ساخت و راه اندازی رصدخانهی ملی ایران در سالهای اخیر نجوم رصدی و پژوهشهای مرتبط با آن بخش مهمی از پژوهشهای پژوهشکده را شامل میشود. هدف ما این است که نقشی برجسته در پژوهشهای علم نجوم و کیهانشناسی رصدی و نظری، هم در ایران و هم در سطح بینالمللی ایفا کنیم.
پژوهشهای پژوهشکده در سه حوزه انجام میشود:
- نجوم و کیهانشناسی رصدی
- اخترفیزیک و نجوم محاسباتی
- گرانش و کیهانشناسی نظری
اعضای علمی پژوهشکده نجوم:
- عضو هیات علمی : اعضای هیات علمی پژوهشکده نجوم، فارغ التحصیل از دانشگاه های ملی و بین المللی معتبر، به صورت تمام وقت در پژوهشکده نجوم فعالیت دارند.
- اعضای پسادکتری : اعضای پسادکتری پژوهشکده نجوم، پس از فراغت از دوره دکتری از دانشگاه های معتبر، با کسب امتیاز لازم از شورای پژوهشکده نجوم، همکاری خود را به صورت تمام وقت با پژوهشکده نجوم آغاز می کنند.
- دانشجویان دکتری : دانشجویان دکتری بعد از گذراندن آزمون سراسری دکتری سازمان سنجش و گذراندن مصاحبه ، با کسب امتیاز لازم، همکاری خود را به صورت تمام وقت با پژوهشکده نجوم آغاز می کنند.
- پژوهشگران مقیم و غیر مقیم : پژوهشگران و دستیاران پژوهشی نیز به صورت پاره وقت با پژوهشکده همکاری دارند.